Guide till sårpackning

Här går vi igenom hur du gör för att packa ett sår, så kallad sårpackning. Vi går igenom handgreppen och utrustningen som behövs och när du gör det.

Utrustning

Vi rekommenderar att du har en lämplig gasväv för sårpackning. Det finns flera olika sorter att få tag på, men en z-vikt gasväv i en kompakt förpackning är ofta att föredra. Om du har en rulle så är finns risken alltid att den rullar ut sig själv när du öppnar den, vilket kommer att ta av ditt fokus och i slutändan göra så att det tar längre tid att sårpacka. Har du inte detta så tar du så klart det som finns tillhands, en skortärm som du kan riva av i tunnare stycken.

Så här sårpackar du

  1. Skopa ur sårhålan för att tydligt kunna se blödningskällan. Ditt mål är att skapa ett direkt tryck mot själva blödningskällan och inte bara ett allmänt tryck i sårhålan. Har du otur och inte får tillräckligt bra tryck mot den specifika punkten kan du behöva göra om hela sårpackningen då det ändå fortsätter att blöda.
  2. Ta ändan på gasväven och gör det till en liten boll. Byt snabbt och bestämt ut ditt direkta tryck mot bollen som du håller tryck på med den andra handen.
  3. Med den fria handen tar du en del av gasväven nära såret och trycker ner mot bollen. Nu blir den andra handen fri.
  4. Gör detta växelvis, alltid med tryck mot blödningskällan, tills det att du har packat såret så att det sticker upp någon till några centimeter ovanför hudplanet.
  5. Lägg ett tryckförband så gott det går utanpå sårpackningen.

När ska du sårpacka?

Sårpackning ska göras när vi har en livshotande blödning i ljumskar, armhåla eller kring nacke-hals där vi varken kan lägga ett tryckförband eller applicera en trouniquet.

Stoppa Blödningen

Den här kunskapen är en del av kursen Stoppa Blödningen där man även får lära sig bedöma livshotande blödningar, direkt tryck, och applicera tourniquet. Kursen kallas i USA Stop the Bleed.

Gör en bokningsförfrågan